Verkiezingen

13273525075_ef80d8b304We gaan stemmen op zondag 25 mei 2014. In België is er opkomstplicht. (Zie ‘Hoe stemmen?’ voor meer praktische info)

We kiezen nieuwe vertegenwoordigers voor meerdere beleidsniveaus:

  • Vlaams Parlement: 124 zetels, te verkiezen per Vlaamse provincie en Brussel.
  • Federaal (Belgisch) Parlement: We verkiezen enkel nog de Kamer van Volksvertegenwoordigers rechtstreeks. Die telt 150 zetels in totaal. De Vlaamse provincies kiezen 87 vertegenwoordigers, Brussel-hoofdstad 15 en de Waalse provincies 48 (aantal telkens verdeeld volgens bevolkingsgrootte).
  • Brussels Parlement: Vlamingen die in het Brussels Gewest wonen, kiezen 17 Nederlandstalige leden op 89 zetels in het Brussels Parlement.
  • Europees Parlement: De Vlamingen kiezen 12 vertegenwoordigers in het Europees Parlement. De Franstalige Gemeenschap kiest 8 zetels, en de Duitstalige Gemeenschap 1 zetel. België heeft in totaal dus 21 zetels op de 751 zitjes in het Europees Parlement.

In ons kiessysteem behoren kandidaat-politici tot politieke partijen. Voor elk niveau mogen we kandidaten van een andere partij kiezen als we dat willen.

Op basis van de verkiezingsuitslag gaan de politieke partijen in Brussel, Vlaanderen en België aan de slag om een meerderheid te vormen. (Zie ‘Wat na de verkiezingen?’)

Verkiezingsnieuws

ds_verkiezingenVerkiezingsluik van De Standaard. Je vindt er verkiezingsnieuws en de lijsten per beleidsniveau en per kieskring.

 

 

deredactie_verkiezingenVerkiezingsluik van De Redactie (VRT). Je vindt er naast verkiezingsnieuws onder meer de ‘fact check’ en ‘terugblik’. Er komt binnenkort ook een stemtest.

 

 

vtmnieuwsVerkiezingsluik van VTM Nieuws. Je vindt er naast verkiezingsnieuws, ook items zoals ‘De beloften van de Wetstraat’ en ‘de Campagnewatcher’. Er komt binnenkort ook een stemtest.

 

Dashboard_1 (1)Verkiezingsluik van het Nieuwsblad. Een nieuwsoverzicht, met ook de lijsten per beleidsniveau en per kieskring. Het Nieuwsblad bundelt ook alle verkiezingspeilingen in een mooi overzicht in de Verkiezingsbarometer 2014.

 

 

Tweets voor #vk2014